fbpx
0 student
Записването приключва на 03 / 01 / 2021.
Местата са ограничени, за да обърнем на всеки необходимото внимание.

Наричана “динамична”, “силова” и “пауър” йога, Ащанга йога си остава до голяма степен неразбрана и – за съжаление – често некоректно преподавана.

Този курс ще Ви запознае с традицията и практиката на Ащанга йога такава, каквато е без изопачаване на нейните средства, методи и/или цели, а с дълбоко уважение към корените на традицията и знанията, получени директно от нашите учители.

В “Основи на Ащанга йога” ще научите фундаменталните и най-важни елементи на практиката и преподаването на Ащанга йога.

Как ще протече курсът

Този 40-часов онлайн курс ще Ви отнеме 3 уикенда, в които освен теоретични лекции и асана лаборатории ще имате и по една практика дневно (общо 6), за да усетите онова, което сте научили и докоснете до магията на Ащанга йога метода. И трите уикенда ще са изцяло онлайн, но има един четвърти присъствен уикенд, който не е задължителен ако записвате курса просто така, но е задължителен ако ще използвате курса като част от обучението си за учители.

Освен това, през цялото време на курса ще имате и достъп до водещия учител, Ирина Бъчварова, посредством планирани групови и индивидуални виртуални срещи и допълнителни класове онлайн по избор.

Какво включва курсът
1. Традиции и принципи на Ащанга йога.

Ще научите откъде тръгва Ащанга йога и как се е развивала, за да бъде това, което е днес. Ще се запознаете и с основните принципи зад практиката, значението и целите на ключовите техники и цялата прогресия на практиката във времето.

2. Асана лаборатории

В тези практически работилници ще се запознаете с метода виняса и ще се научите как да практикувате асаните така, че те наистина да постигат своята цел.  Ще изучавате основно Началната серия Ащанга, макар принципите и логиката да са приложими за всички серии като цяло.

3. Асана клиника

Асана клиниките ще са посветени на изучаване на конкретните анатомични особености на всяка асана и начините тя да се изгражда във времето според конкретния индивид. ще се запознаете и с някои техники на асистиране за всяка асана, както и различни подходи и модифиации на позите.

4. Принципи на преподаване на Ащанга йога

В часовете, отделени за преподаване ще имате възможност да попрактикувате да преподавате водени практики с броене на виняса, както и Майсор стил практики.  Ще научите разликите между двете практики и техните цели, спецификата да се преподава Ащанга йога, както и принципите на успешно и ненасилствено асистиране.

За кого е този курс

Този курс е за практикуващи, които искат да задълбочат знанията, разбирането и практиката на Началната серия Ащанга йога, да научат традиционния метод и броенето на виняса.

 Това е задължителен модул от Курса за учители ниво 200 ч. 

След като завършите този курс ще получите сертификат за завършено обучение в “Основи на Ащанга йога” и в рамките на 2 години ще можете да използвате курса като кредит за бъдещо обучение при нас за учители.

  IMG-c5ba9b099be1e5740cd3cf87ffabe383-V

  Вашата инвестиция включва

  >> 40 часа обучение, от които 36 часа са контактни и 4+ часа са за самоподготовка и учене;

  >> 10+ видеа по изучавания материал;

  >> 6 асана лаборатории;

  >> 6 практики (водени и/или Майсор);

  >> 4 асана клиники;

  >> 1 практическо ръководство за изучавания материал;

  >> достъп до “Анатомия минимум за йога учители” (стойност 37 лв);

  >> 1 предварително уговорена индивидуална среща с водещия учител;

  >> право да използвате курса като кредит за по-нататъшно обучение за йога учители;

  >> достъп да затворена ФБ група, за да обсъждате интересуващи Ви неща с хора като Вас;

  >> достъп до всички онлайн практики, провеждани по график за 1 месец (около 200 лв стойност);

  >> 1 сертификат за завършено обучение 40 ч в Основи на Ащанга йога.

  Курсът включва и кратки тестове и задачи за рефлексия, които не са задължителни, ако записвате за собствено развитие и удоволствие, но са задължителни за желаещите да се обучават за учители. Бъдещите учители ще трябва да вземат още един задължителен присъствен уикенд за практика при нас в шалата. Тези присъствени уикенди се провеждат по предварително обявен график на всеки 2-3 месеца. Цената на този допълнителен уикенд е 100 лв, които се заплащат на място.

  Виж графика тук

  За всичките години, откакто практикувам и се обучавам, това е едно от най-добрите обучения, които съм вземала. Ирина е изключително компетентна и има огромен опит в Ащанга, но и в познаването на анатомията и кинезиологията на йога. Мисля, че засега в България никой не може да се сравни с нея в това отношение.
  bhakti
  Марина К.
  йога инструктор
  Смятам, че това е една много добра програма за обучение на учители по принцип и особено този онлайн вариант, който дава повече гъвкавост на всеки да планира обучението си. Ирина винаги се е грижила да направи обученията си достъпни и наистина е свършила безумно много работа да ни предостави съвременни и валидни знания и методи, които с нищо не отстъпват на предлаганите обучения по света. Ще се връщам за още знания при нея, защото знам, че Ирина е неизчерпаем източник на нови такива, тъй като и тя не спира да се развива и обучава.
  bhakti
  Теодора П.
  йога инструктор

  Запиши се сега само за 180 лв

  Програма

  Онлайн обучението е организирано така, че да използва плюсовете и да сведе до минимум минусите на такива онлайн обучения. Всички провеждани на живо срещи ще бъдат записвани, така че да можете да ги гледате в удобно за Вас време, като заедно с предварително записаните уроци ще Ви дадат  доста богат материал за учене.

  За да присъствате на практическия уикенд, провеждан в шалата на Ащанга Йога България е необходимо да сте взели другите три, за да сте подготвени за преподавателската практика, която ще вземем в тези последни два дни. Разбира се, можете да присъствате в този уикенд и без да имате намерение да преподавате или да продължавате с курса за учители, но въпреки това е необходимо да сте предали включените в този курс тестове и задачи за самоподготовка.

  Всеки уикенд програмата е следната:

  10.00 – 11.30 – практика (водена и/или Майсор);

  13.00 – 16.00 -Виртуални занимания теория/Асана лаборатория

  Асана-клиниките ще бъдат допълнително планирани в удобно време с цялата група.

  След записване ще Ви бъдат изпратени линковете към заниманията и практиките по Zoom.


  Запиши се сега само за 180 лв

  • История, традиция и специфика на Ащанга йога

   Кратка история на Ащанга йога. Учители. Традиция.

  • Специфика на Ащанга метода

   Какво отличава Ащанга от други видове йога? Най-разпространените митове за Ащанга и нейната същност. Какво е виняса крама и дрищи.

  • Значение и броене на виняса
  • Дишане

   Дишането е нишката, която свързва съзнанието с подсъзнанието и несъзнаваното. Ащанга дишането е дълбоко и със звук и се базира на Уджайи пранаяма.

  • Банда

   Бандите са вътрешните клапи, които дават физическа опора на вътрешното тяло и помагат да се фокусира и успокои ума по време на практика. Мула и Уддияна банда и изграждане на взимоотношение между дишането и вътрешното тяло.

  • Дрищи

   Дрищи е техника за фокусиране и задържане на вниманието върху едно нещо. Поддържането на погледа стабилен обръща вниманието навътре и помага да усетим енргетиката на всяка асана.

  • Ащанга мантра

   Практиката винаги започва с Ащанга мантрата, с която отдаваме почит на цялата поредица учители, благодарение на които и ние имаме йога. Ще научите смисъла на мантрата , произношението и превода дума по дума.

  • Суря намаскара А и В

   Поздравите са основа и за преходите между отделните пози, така че научавайки добре Поздравите, вече ще имате стабилна основа за растеж. Основен фокус ще са Самастити, Чатуранга и Гледащо надолу и нагоре куче , Адо и Урдва Мука Шванасана).

  • Последните три
  • Фундаменталните асани

   Тук фокусът ще е ​върху Фундаменталните асани, позите на крака. Тези асани са контекстът за подготовката на тялото и ума за подобни форми, действия и движения в следващите ги пози, в които изпълняваме подобни неща седнали.. Именно с тези фундаментални (основни) пози увеличаваме свободата си на движение в ставите, развиваме баланс, генерираме енергия. Но освен това, именно с тези пози се научаваме да прилагаме Тристана (тройният фокус), който е и основна техника в Ащанга йога, но и ключът към нейната ефективност и терапевтични свойства.

   No items in this section
  • Баланси на един крака и уникални виняси

   Балансът е състояние на ума, което оживява в тялото. Балансовите пози са предизвикателство и често ще откривате, че мускулите Ви “горят”, докато стават по-силни. Но вместо да се страхувате от това предизвикателство, научете докъде е безопасно да разгорещявате мускулите си и кое е безопасно за ставите Ви. Ще научите Уттита Хаста Падангущасана, Арда Бадда Падмотанасана, Уткатасана и Виражхадрасана А и В

   No items in this section
  • Към върха (Дандасана - Навасана)

   Навежданията напред са фундамента на позите от седеж в Началната серия Ащанга йога. Ще научите добра техника, ползите и противопоказанията за тази първа част от същинската Ви практика. Ще разглобим движенията и елементите на тези пози, ще говорим за флексията и екстензията, гъвкавостта на шунковите мускули, приложението на бада, вътрешна и външна ротация в тазобедрените стави и др. Ще видим и най-често допусканите грешки и компенсации в позите от Дандасана до Джану Ширшасана.

   No items in this section
  • Семейство Маричи

   Семейството на Маричи асаните работи върху навеждане напред в комбинация с ротация в или флексия в тазобедрените стави и усукване. С тези си елементи те са си цяла вътрешна практика. Редовното изпълнение на тези пози изчиства тялото и го подготвя за още по-големите предизвикателства на балансите на ръце. Ежедневната практика изисква много търпение и тези асани ще Ви научат да оставате спокойни и центрирани, въпреки трудностите и предизвикателствата. Ще включим и Навасана, за да завършим с половината от Началната серия.

   No items in this section
  • Изследване на върха (Буджапидасана, Курмасана, Супта Курмасана, Гарба Пиндасана, Кукутасана)

   Тези пет асани са порталът, през който влизате в Началната серия Ащанга йога. Дотук всичко е горе-долу спокойно, но сега вече ще имате чувството, че се изкачвате по непостижимо стръмна скала, която няма край. Ще се убедите, че не можете да ускорите пътешествието си, ще трябва да вървите стъпка по стъпка, за да минете отвъд. Ще научите как да стабилизирате раменете си и да отворите тезобедрените стави, за да е изпълнението на тези “препъни-камъни” безопасно и удовлетворяващо.

   No items in this section
  • Слизане надолу (Бада Конасана - Сету Бандасана)

   Втората част на Началната серия има за цел да освободи и раздвижи гръбнака чрез фелксия и екстензия. Ще научите как да контролирате тези много фини движения в гръбначния стълб. Ако първата част на серията цели да ни огъвкави и направи силни, то втората част използва гъвкавостта и силата ни за повече търкалящи движения, изискващи контрол. За някои това е лесната част на Началната серия, но тя изисква стабилната основа на добра постановка и техника, за да е успешна. Веднъж като сте научили основните градивни елементи на практиката, много е важно да поддържате същото ниво на интеграция, ентусиазъм и фокус през останалата част на практиката до нейния край. Позите са повече на брой, но много сходни в някои от елементите си.

   No items in this section

  Instructor

  Ирина практикува Ащанга йога от 2003 г и преподава от 2005. Пръв учител й е Дейвид Свенсън, при който Ирина изкарва и първият си курс за Ащанга йога учители. От 6 години Ирина учи с Дейвид Робсън и Йелена Весич. Ирина е завършила Спортна педагогика в НСА "Васил Левски" и специализира Функционална анатомия и кинезиология. Ирина е Yoga Alliance Master Teacher (500+hrs) и е основател на Ащанга Йога България (бивша Българска Ащанга Йога Академия), в която се обучават бъдещи Ащанга йога учители. Ирина е водещият учител в курсовете за учители, разработва нови курсове за продължаващо обучение и е автор на няколко книги за йога.

  220.00лв. 180.00лв.

  0 Коментара

  Вашият коментар