УЧИТЕЛИТЕ

ЗА АЩАНГА
УЧИТЕЛИТЕ

ГУРУ ПАРАМПАРА

"Парампара" означава буквално "непрекъсната поредица" и се използва за непрекъснатото във времето и пряко предаване на знанията от гуру (учител) на шишя (ученик). За да бъде обучението ефективно, истинско и пълно, то трябва да идва посредством парампара. Връзката между учител и ученик датират от векове в древна Индия и са основата на това богато духовно наследство, наречено йога. За Ащанга йога, тази традиция започва със Шри Т. Кришнамачаря и Шри К. Паттабхи Джойс.

ШРИ. ТИРУМАЛАЙ КРИШНАМАЧАРЯ

(1888 - 1988)

 

Истрията на Ащанга йога, а и на повечето съвременни школи в йога, започва с работата на Шри Тирумалай Кришнамачаря (1888-1989), който с право е наричан "революционер", "новатор" и "баща" на съвременната йога. Революцията, която той предизвиква в йога, се дължи най-вече на издържаните научно знания, които Кришнамачаря прилага към изпълнението на асана и други техники. Той за пръв път обяснява въздействието на различните асани върху здравето, дава логическо и обосновано обяснение за подредбата им, както и за виняса. Методът на Кришнамачаря се опира върху древния текст "Йога корунта", който той изучавал, заедно със "Йога сутрите" на Патанджали при своя гуру - Рамамохан Брамачари. След приключване на обучението си, Кришнамачаря е натоварен със задачата да открие древния текст, да го възстанови и направи тази традиция достъпна за всички.

"Йога рахася"  е древен текст, от който били останали малко оцелели откъси. Кришнамачаря получава целия оригинален текст в съня си от Шри Натамуни, древен мъдрец, живял през 9-и век. Но едва през 1965 г Кришнамачаря го записва на хартия. Едни от основните принципи в този текст, които стават и основни характеристики на йогата на Кришнамачаря е приложението на йога за жени и адаптациите на асаните за различни хора в различни стадии на живота. За "Йога корунта" пък се носят легенди, че била открита в университетската библиотека в Калкута и възстановена - в нея били описани 6-те серии Ащанга йога, заедно с виняса. Възстановяването на този текст и преподаването на метода, описан в него е предадено на един от учениците на Кришнамачаря - Паттабхи Джойс. Самият Кришнамачаря написва "Йога макаранда", където той обяснява Ащанга виняса метода. Със своите еклектични знания и опит с различни методи в йога, Кришнамачаря е повлиял на целия свят като променя облика и най--вече наичните на преподаване на йога като я прави достъпна за повече хора.

Не по-малко важно е, че Кришнамачаря обучава Индра Деви, Паттабхи Джойс и Б.К.С.Айенгър, всички от които стават световно известни  и влиятелни фигури в съвременната йога. Трудно е да си представим какво би представлявала йога без епохалния труд на този велик майстор и неговите ученици.

Паттабхи Джойс започва да изучава йога когато е на 12 години сед като вижда демонстрация на Кришнамачаря. През първите си години, той ежедневно извървява пеша 35-те километра, които са разделяли родното му село и Майсор, където преподавал тогава майсторът.  Паттабхи Джойс остава да учи с него 25 години, след което кришнамачаря му поверява да преподава Йога корунта (днес известна като Ащанга йога). Така паттабхи Джойс започва да преподава йога в Индия през 1937, а по-късно преподава в Европа и Америка. 

Паттабхи Джойс е основател и директор на Института за Изследване на Ащанга Йога в Майсор (KPJAYRI). Там Гуруджи експериментира и изследва лечебната сила на йога. От 1976 до 1978 г, той е Почетен Професор по йога към Индийския Държавен Медицински Колеж.

През 1964 г, Андре ван Лизбет от Белгия е първият европеец, пристигнал да учи метода Ащанга при Паттабхи Джойс. Kогато се завръща в Европа, Андре говори за него в статия, публикувана в едно списание "Йога" на времето. През 1972 г първите американци пристигат в Майсор, за да учат с Паттабхи Джойс, а след това финансират и пътуването му до Америка през 1975, заедно с Манджу, най-големият му син. Практиката се разпространява първо в Калифорния, където остава да живее и Манджу, а по-късно и на Хаваите, където живее една от първите ученички на Паттабхи Джойс - Нанси Гилгоф.

Гуруджи има 2 -ма синове и една дъщеря. Сарасвати преподава в Майсор заедно със сина си Шарат, който поема училището от дядо си след смъртта му. По-големият му син Манджу живее в Калифорния и също преподава по цял свят.

Манджу е най-големият син на Паттабхи Джойс, роден през 1944 г и е считан за най-големият авторитет в Ащанга йога в света. Той започва да изучава йога с баща си когато е на 7 години, а когато е на 15 вече преподава, помагайки на баща си.  

Манджу счита за голяма чест, че е ученик на баща си и се е посветил да преподава Ащанга метода така, както го е научил пряко от Паттабхи Джойс. Това включва много модификации на различните асани, дишане, и мантра. .

Манджу преподава вече 47 години и е обучил много съвременни учители в повече от 22 страни по света, сред които и Ирина Бъчварова. Мисията на Манджу е да донесе тази древна традиция до днешните йога ученици и да запази традицията чиста.

Придържането към начините на преподаване на самия Паттабхи Джойс определено прави стила на Манджу  много по-достъпен и терапевтичен за повечето хора. Изкуствено създаваните правила и фокусирането единствено върху асана-практиката ограбва Ащанга йога от нейната сила и прави метода непълен, счита Манджу.

Ние сме изключително благодарни, че имаме Манджу Джойс за свой учител, наставник и гуру, който да подкрепя усилията ни да преподаваме Ащанга йога такава, каквато винаги е била и е.

 
 
 

ШРИ. КРИШНА ПАТТАБХИ ДЖОЙС

(1915 - 2009)

ШРИ. МАНДЖУ ПАТТАБХИ ДЖОЙС

 

ДРУГИ УЧИТЕЛИ

Има много учители, които са допринасяли и продължават да работят за популярността и автентичността на Ащанга йога. Самият Паттабхи Джойс е обучил повечето старши учители по света. 

Първият, който отива да търси майстора, който по-късно всички ще наричат просто Гуруджи, е американецът Нормън Алън, последван от Нанси Гилгоф и Дейвид Уилямс. Последният е и първият не-индиец, който получава от Паттабхи Джойс пълната система Ащанга йога.  Дейвид Уилямс от своя страна обучава много от съвременните майстори в Ащанга, сред които и Дейвид Свенсън, Чък Милър, Мати Езрати. В Европа, първият ученик на Паттабхи Джойс е Дерек Айлънд, който по-късно въвежда и водените часове в Ащанга йога.  Джон Скот е ученик на Дерек Айлънд, както и Кристина Каритину.  Други имена в този списък първи учители - познати днес като "старши учители" са Тим Милър, Лино Миеле, Еди Стърн и Ричард Фрийман. 

От по-младите учители второ поколение, има много добили световна популярност с работата си. Дейвид Робсън допринася с неговата серия семинари и видео-уроци "Научи се да летиш". Кино Макгрегър няма нужда от представяне, Нейният YouTube канал има хиляди последователи. Дейвид Гаригес  също обикаля света с неговата Асана кухня поредица от технически семинари. Но има и много други, които избягват светлините на прожекторите, посвещавайки се на преподаване и практика, далеч от суетата на рекламите и пълните студия. 

David Swenson

Richard Freeman

Chuck Miller

Tim Miller

John Scott

Lino Miele

David Guarrigues

Kino Macgregor

David Robson

 

Ирина Бъчварова е основател и директор на Българска Ащанга Йога Академия, както и на Ащанга Йога София. Тя практикува ежедневно още от онази далечна първа среща с Дейвид Свенсън и Ащанга йога в Ню Йорк през 2003. През 2013 г Ирина завършва и учителския курс на Дейвид в Лондон, а от 2015 г тя учи редовно и задълбочено с Манджу Джойс и Дейвид Робсън.

Ирина  преподава Ащанга йога вече повече от 10 години в България и чужбина, изнасяйки лекции, провеждайки семинари и интензивни обучения . Тя се е посветила на развиването и обогатяването на акредитираната от Йога Алайънс програма за обучение на учители по йога и създаването на нови форми на обучение, които да направят Ащанга по-достъпна. Ирина е написала няколко книги за методологията и практиката на Ащанга йога, стотици статии (за йога, разбира се) и е винаги обзета от някаква нова идея и проект,с които да помогне на Ащанга общността в България да бъде силна и вдъхновена.

С Дейвид Робсън

С Манджу

С Кино Макгрегър

Практика

Курсове

Цени

Събития

Абонирайте се днес, за да не пропуснете нищо ново

За нас

FAQ

Блог

Контакт

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg