Асана знания Асана библиотека

Чатуранга Дандасана

Наименование

Chaturanga Dandasana

chatur – четири

anga – крайник, точка

danda – тояга, дъска

Чатуранга Дандасана е ключова в много йога практики, но е често недоразбрана. макар да изглежда проста, тя далеч не е обикновена лицева опора.

Ключово за успешното изпълнение на Чатуранга е да се държи цялото тяло активно, което разпределя развномерно усилието. Постановката играе много важна роля, защото изместването на тялото назад или напред, както и позицията на лактите крадат от силата и правят изпълнението невъзможно. За да центрирате тялото и да ги поставите върху ръцете, гледайте напред, а не между дланите си. Бутайте с петите назад, това активира краката и ще изпъне цялото тяло. отпуснете опашката към петите и повдигнете гръдната кост към главата. Всичк това ще събере тялото към оста му и ще Ви направи леки.

1. Стъпка по стъпка

От Висока Чатуранга (Планк), поставете тялото така, че раменете да са точно над китките, а стъпалата са в контрашпиц, стъпала перпендикулярни на земята.

Избутайте с петите назад, за да активирате квадрицепсите и повдигнете гръдната кост, изтегляйки я напред, което ще обтегне тялото Ви като дъска в една права линия.

Като вдишате, издърпайте раменете и бедрата си надалеч от пода )избутайте пода надалеч от себе си). Това ще активира гърба и сърцевината.

Издишайте и сгънете лактите на 90°, бавно  спускайки тялото надолу като едно цяло. Насочете погледа напред—това помага да задържите лактите над китките. Дръжте лактите плътно до тялото и дланите също активно натискайки в земята.

Продължавайте да бутате с петите назад. 

2. Вариации

3. Какво трябва да бъде отворено / разтегнато?

Киткени флексори, повдигачи и флексори на раменете, коремни мускули, мускули на гърдите, флексори на коленете, бедрени флексори

4. Какво трябва да бъде стабилизирано/силно?

Стабилизатори на раменете – аддуктори, протрактори и ретрактори, екстенсори на гърба, бедрени екстенсори, колянни екстенсори

5. Подготвителни пози

Делфин

Буджангасана

Висока чатуранга

Шалабасана

Адо Мука Шванасана

6. Изпълнение

7. Контрапози
No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар