fbpx

Главният ресурс на всеки човек е неговото здраве, а здравето е просто способността адекватно да се адаптираме към въздействията на външната среда – физически, химически, емоционални, психически, информационни и т.н. Човек не се чувства добре, защото не успява да се справи с това натоварване.

Звучи ли Ви познато?

 • >> При дълго седене, стоене, ходене кръстът/гърбът просто Ви убиват?
 • >> Постоянно нещо някъде Ви боли;
 • >> Ходите на йога или спортувате, ама резултатите са минимални;
 • >> Или често се травмирате от “едното нищо”;
 • >> Стойката Ви май е позагубила младостта си и все по-често не се харесвате в огледалото;
 • >> Като цяло се чувствате некоординирани, непохватни и нетонизирани.

Добре де, ходите на йога, но...

Тъй като преподавам йога от много години, познавам стотици като Вас (а и аз съм минала оттам):

 • >> след първоначалния прогрес, като че ли вече нищо не се случва;
 • >> стигате до плато и имате чувството, че само си хабите усилията; 
 • .. имате проблеми с едни и същи пози, решавате, че “просто сте си такива”…
 • >> започват оплакванията: раменете, кръстът, коленете…;
 • >> стигате до преумора и все по-често се питате дали това е за Вас;
 • >> писва Ви и се отказвате..

Не е ли време да се запитате защо?

В Ащанга Йога България имаме друг подход. След повече от 17 години практика, стигнали сме до извода, че макар йога да предлага решение  за всичко на всеки, трябва да се тръгне от по-надалеч. За да има йога ( а и избраният от Вас спорт или други упражнения) максимална полза, тялото трябва да е до голяма степен “наред”.

Истината е, че поради начина на живот и неговите предизвикателства, телата ни са слаби, позагубили нормалните си функции и реакции към предизвикателствата. Започваме да ги товарим, ходим на масажи, наблягаме на йога…но често резултатите са ограничени и кратковременни. Отделно не всеки има възможностите (време, финанси) да се посвети на всичко това сериозно, а и не на всеки това му допада. 

Ние отдавна сме разбрали това и след години търсене и изследване на различни подходи, които реално да помагат за възстановяване на здравето, а и да са достъпни, разработихме програма, съчетаваща йога със съвременни иновативни техники за въздействие върху тялото.

Функционално Структурно ре-Балансиране

(корекция на мускулни дисбаланси и пре-обучение на тялото в движение)

Кинезиология и йога, по-добър и траен резултат

Кинезиологията е система от средства, подкрепящи процеса на само-лечение на тялото. Това е холистичен терапевтичен метод, който използва естествените механизми на тялото да се само-лекува и да възстановява баланса тяло-ум-дух. 

Щастието, радостта, удовлетворението и вътрешният покой са нашите естествени състояния.  Болестите, болката, дискомфортът и страданието са знак, че в някои аспекти на живота си не живеем съвсем правдиво. Независимо каква е причината, тялото винаги реагира.  

Тялото НИКОГА не лъже!

Мускулите са много точни индикатори за онова, което става вътре в нас. Те реагират на всичко – от емоционалния и психически стрес, неразрешени емоционални или физически травми, до хранителни нарушения, претоварвания и дисбаланси. Когато вътрешната ни среда не е в оптимално състояние се нарушава протичането на енергия в тялото, което се изразява в нарушена инервация, неоптимални реакции на организма към всичко случващо се, а на мускулно ниво – нарушения в основните функции на мускулите. Рано или късно, се появяват болкови симптоми, нарушения с дишането, заболявания.

Възстановяването на оптималното протичане на енергия може да е много просто!

Ние ще Ви научим как функционира биомеханиката Ви и каква е връзката между начините, по които се движите, релаксирате и кой сте. Ще откриете къде и защо тялото Ви компенсира и – още по-важно – как да го преобучите да се движи по-органично и леко. Като се научите да се движите по-добре, тялото Ви ще си почива по-добре и ще чувате какво Ви казва по-добре. Това ще Ви направи много по-силни и ефективни, а нещата ще вървят с повече лекота.

> ще разберете смисъла на техниките и тяхната полза;

> ще се научите  правилно да изпълнявате техники за активиране и отпускане на мускулите;

> ще балансирате работата на мускулите и ще подобрите стойката си; 

> ще намалите болките и схващанията:.

ще подобрите движението на кръвта и лимфата;

> ще намалите нивата на напрежение и стрес като премахнете натрупани негативни вегетативни реакции;

> ще се научите да дишате по-ефективно;

> ще започнете да се движите по-красиво, безболезнено и ефективно

Как работим и какви техники използваме?

1. Оценка на стойката в статика и динамика

Това е прост оглед на тялото за установяване на не-ефективно телодържане и неефективни модели на движение, които ни казват кои мускули имат понижен тонус, кои са прекалено активни или претоварени, кои компенсират и как всичко това оказва въздействие на структурата. 

2. Тестиране на целостта на мио-фасциалните вериги

Мускулите ни са свързани функционално и структурно във вериги посредством съединителна тъкан (фасция) и ако по веригата има слаб мускул или хипер-реактивен мускул, цялата верига няма да работи оптимално.  Ще открием по коя от веригите има някакъв проблем.

3. Мускулно тестиране

Мускулното тестиране проверява нормалното функциониране на мускулите под формата на прости рефлекси (стреч-рефлекс, рефлекси при ходене и/или навеждане). Целта е да се установи дали мускулът реагира адекватно на провокации (натоварване, например), което е показателно за функциите му.  Така се установява с по-голяма точност каква е причината за създалия се дисбаланс. Процедурата е много проста, не болезнена, неизморяваща и дори забавна. Мускулното тестиране провеждаме САМО на живо по очевадни причини.  

20% отстъпка от Мускулно тестиране за всеки, започнал дистанционна програма!

4. Откриване на (потенциални) тригерни точки.

Тригерните точки са болезнени места със свръхчувствителност, които могат да се появят в самите мускули или техните сухожилия в резултат на слаби мускули, хронично скъсени мускули или хронично претоварване на мускулите. Причините за появата на тригерни точки са различни – слепване на фасции, прекалено дълга неактивност на мускула, претоварване и др. 

5. Различни техники за освобождаване от стреса, възвръщане нормалната функция на мускулите, дишането, ПНФ, йога…

Средствата, с които може да въздействаме са много, повечето от тях напълно приложими и в домашна обстановка. Подборът обаче е индивидуален според Вашите оплаквания, състояние, нужди и/или цели.

При първото Ви посещение ще Ви покажем как да изпълнявате необходимите техники и упражнения, а ако изберете дистанционната ни програма, ще Ви изпратим видео-клипове с подробни обяснения.

След като открием основните “виновници”, които Ви причиняват дискомфорт,  болка или Ви пречат да виждате резултати от спорта, който практикувате, ще изготвим програма за преобучение на тялото в по-ефективни начини на движение. Тук възможностите са много, тъй като всичко е индивидуално. Използват се някои техники за мануално въздействие  (ПНФ) или мио-фасциален масаж, специализирани упражнения, дишане и йога.

Всички могат да се прилагат и самостоятелно у дома!

Какво включва индивидуалната програма
Визуална оценка
на стойката и движенията
Установяване на дисбалансите и причината
Подбрани специализирани техники, упражнения и йога

За целта ще направим прост оглед на стойката на тялото и ще тестираме някои фундаментални движения. 

При липса на възможност за консултация на живо, попълнете Формуляра по-долу и отговорете максимално честно на въпросите. 

Според резултатите от тестирането, изготвяме програма, включваща упражнения. дишане, йога пози, самомасаж,  техники за отпускане. 

Как става всичко?

За да изготвим индивидуална програма за ФУНКЦИОНАЛНО СТРУКТУРНО  РЕ-БАЛАНСИРАНЕ, изпратете ни следното:

> попълнена консултационна форма ;

> снимки в цял ръст отпред, отзад и отляво: застанете естествено със събрани стъпала и ръце до тялото. Не се напъвайте да стоите по определен начин. най-добре би било да сте по бански костюм, но аКо се притеснявате, облечете и прилепнали по тялото дрехи, за да можем да видим добре лИниите на тялото Ви (в консултаионната форма);

> кратък видео клип: разходете се с лице и гръб към камерата, вървейки свободно, както си ходите по принцип. Направете 5-6- крачки напред и назад 2-3- пъти.  След това застанете със събрани стъпала и се наведете напред докъдето можете и както го правите обичайно. Тези две неща са ни необходими да оценим моделите Ви на движение.

Всяка програма се изработва според данните от консултацията и показаните резултати от огледа на стойката и движенията, като се вземат предвид съществуващите противопоказания и/или лични ограничения.

Програмите са предназначени за прилагане мин. 2-3 месеца за траен резултат, като по необходимост ще бъдат обновявани след текущ контрол (по емейл, Зум или на живо).

Ще получите Вашата индивидуална програма за корекция и пре-обучение на тялото в оптимални движения в PDF формат и съпътстващи видеа. Това са електрони продукти.
Няма да получите физически продукт.

Изготвянето на всяка програма може да отнеме от 3 дни до 1 седмица.
Ние не използваме готови програми, а много внимателно анализираме информацията, с която разполагаме, за да сме Ви наистина от полза и да Ви помогнем да направите тази решаваща крачка към оптимално здраве и движения!
Какво НЕ СА тези програми
Какво СА тези програми

> НЕ СА програми за отслабване;

> НЕ СА програми, които да Ви вкарат в общ калъп;

> НЕ СА предварително готови и еднакви за всички;

> НЕ СА програми за лечение на сериозни патологии;

> НЕ СА трудни за изпълнение;

> НЕ изискват специално оборудване;

> НЕ СА програми за фитнес, макар че ще подобрят тонуса Ви;

> НЯМАТ противопоказания и не могат да навредят

> напълно индивидуални програми за структурно ре-балансиране на тялото;

> програми, които ще възстановят оптималното неврологично хранене на мускулите и вродените естествени механизми на тялото да се възстановява;

> програми, които ще пре-обучат тялото да извършва прости (и сложни) движения по оптимален начин;

> програми, които ще подобрят стойката, самочувствието и усещането за хармония;

> програми, които ще  облекчат и елиминират болката