fbpx

Какво включва една сесия функционално структурно ре-балансиране ?

Функционалното структурно ре-балансиране ще Ви помогне да развиете по-функционални и подкрепящи здравето Ви начини на движение, дишане и дори мислене, които ще Ви помогнат по-добре да управлявате собственото си здраве, независимо какви предизвикателства срещате.

При първата ни среща ще започнем с някои въпроси – идеално ще сте попълнили онлайн консултационния формуляр предварително, но ако не, ще го направите на място.  Това ще ни помогне да имаме някаква базисна информация за Вас, защо търсите йога терапия, какво Ви мъчи и какво искате да постигнете, например. 

Възстановяването на оптималното протичане на енергия може да е много просто!

Ние ще Ви научим как функционира биомеханиката Ви и каква е връзката между начините, по които се движите, релаксирате и кой сте. Ще откриете къде и защо тялото Ви компенсира и – още по-важно – как да го преобучите да се движи по-органично и леко. Като се научите да се движите по-добре, тялото Ви ще си почива по-добре и ще чувате какво Ви казва по-добре. Това ще Ви направи много по-силни и ефективни, а нещата ще вървят с повече лекота.

> ще разберете смисъла на техниките и тяхната полза;

> ще се научите  правилно да изпълнявате техники за активиране и отпускане на мускулите;

> ще балансирате работата на мускулите и ще подобрите стойката си; 

> ще намалите болките и схващанията:.

ще подобрите движението на кръвта и лимфата;

> ще намалите нивата на напрежение и стрес като премахнете натрупани негативни вегетативни реакции;

> ще се научите да дишате по-ефективно;

> ще започнете да се движите по-красиво, безболезнено и ефективно

Как работим и какви техники използваме?

1. Оценка на стойката в статика и динамика

Това е прост оглед на тялото за установяване на не-ефективно телодържане и неефективни модели на движение, които ни казват кои мускули имат понижен тонус, кои са прекалено активни или претоварени, кои компенсират и как всичко това оказва въздействие на структурата. 

2. Тестиране на целостта на мио-фасциалните вериги

Мускулите ни са свързани функционално и структурно във вериги посредством съединителна тъкан (фасция) и ако по веригата има слаб мускул или хипер-реактивен мускул, цялата верига няма да работи оптимално.  Ще открием по коя от веригите има някакъв проблем.

3. Мускулно тестиране

Мускулното тестиране проверява нормалното функциониране на мускулите под формата на прости рефлекси (стреч-рефлекс, рефлекси при ходене и/или навеждане). Целта е да се установи дали мускулът реагира адекватно на провокации (натоварване, например), което е показателно за функциите му.  Така се установява с по-голяма точност каква е причината за създалия се дисбаланс. Процедурата е много проста, не болезнена, неизморяваща и дори забавна. Мускулното тестиране провеждаме САМО на живо по очевадни причини.

4. Откриване и обработване на (потенциални) тригерни точки

Тригерните точки са болезнени места със свръхчувствителност, които могат да се появят в самите мускули или техните сухожилия в резултат на слаби мускули, хронично скъсени мускули или хронично претоварване на мускулите. Причините за появата на тригерни точки са различни – слепване на фасции, прекалено дълга неактивност на мускула, претоварване и др. След като сме установили “поразения” или неработещ мускул, започваме да търсим и причината за неговата дисфункция.

4. Различни техники за освобождаване от стреса, възвръщане нормалната функция на мускулите, дишането, ПНФ, йога…

Средствата, с които може да въздействаме са много, повечето от тях напълно приложими и в домашна обстановка след първоначлна работа с терапевта. Подборът обаче е индивидуален според Вашите оплаквания, състояние, нужди и/или цели.

При първото Ви посещение ще Ви покажем как да изпълнявате необходимите техники и упражнения за пре-обучение на мускулите и нервната система в оптимално движение и ще изготвим план за по-нанатъшна работа.

Терапевтично въздействие

Изготвянето на стратегия за въздействие също ще се различава от човек на човек и може да включва:

> двигателни практики – йога, Пилатес, соматика и др.;

> бодиуърк – пасивни движения, освобождаване чрез натиск, мио-фасциална мобилизация за увеличаване на чувствителността, пре-обучение в просто двигателни модели;

> работа с дишането за намиране на модел на дишане, който най-добре подкрепя движенията Ви, нервната Ви система и целите Ви.

Последваща поддръжка

Макар честотата на терапевтичните сесии варира от човек на човек и начинът и на работа (на живо ии онлайн) ще бъдат доуточнявани с всеки индивидуално, минимумът период от време, необходим за затвърждаване на резултатите е 2 месеца. Ние ще Ви помогнем да усетите и намалите  дискомфорта си бързо, но навиците на движение са упорити и изискват по-продължителна работа. 

Ако консисентната работа не Ви е по силите с редовни срещи, ще Ви изготвим програма, която да следвате у дома с периодични срещи за консултация и промени в програмата.  Изготвянето на програмата се заплаща отделно.

Стойност на услугите

Първа консултация

60-90 мин

55лв

Всяка следваща

60 мин

39лв

Пакет 10 занимания

60 мин

350лв

Готови ли сте за следващата стъпка?

 Моля попълнете консултационен формуляр тук. 

Свържете се с нас за запазване на час

Занятията се провеждат в Шалата на Ащанга Йога България по предварително уговорен с терапевта час.  Пишете ни и ще се свържем с Вас за уточняване на удобен за Вас ден и час.

Какво казват нашите клиенти?