fbpx
Масажът отстранява последствията от пренатоварването.
Приложната кинезиология отстранява хроничните причини за него.

Приложната кинезиология на първо място е диагностичен метод. С други думи, търсим причините за болковите синдроми и другите дисбаланси в тялото.

Функционалното Структурно ре-Балансране е нашият подход към отстраняването на проблема, който включва техники от приложната кинезиология в съчетание с йога и функционални натоварвания на тялото.

Отстраняване на болката за 1 сеанс!

Приложната кинезиология е един от методите, който предизвиква бърза реакция от тъканите с бърз възстановяващ ефект. Сравнете – 10 сеанса масаж, за да Ви мине онова, което Ви създава дискомфорт и болка и само 1 сеанс приложна кинезиология със същия ефект. При това, от масаж може и да се намали болката Ви, но причината за нея остава. Приложната кинезиология остранява причината и облекчението настъпва моментално.

Ако Ви боли вратът, например, и болката се увеличава като седите, но намалява като станете прави, причината може да е в таза и трябва да се търси там. Тогава масаж на врата ще донесе временно и краткотрайно облекчение, което ще бъде нулирано веднага при натоварване в седнало положение. Нашата работа е да направим така, че да можете да издържите седнал, например, за времето, когато сте на работа.

Как работи всичко?

Методът работи на принципа на рефлексите в тялото, както и на факта, че всичко е взаимосвързано в нашите тела. няма само ръка, крак, врат или кръст. например при натягане на връзките на крака при ходене, натягат се и връзките на противоположната ръка. Или като въртите врата, въртят се и прешлените в кръста. Това са нормални рефлекси за всеки един човек.

Друг пример е ако има място с някакво нарушение в тялото. нервната система ще започне да го предпазва от влиянията на външната среда и обикновено го прави първо като промени тонуса на някои мускули – намалява тонуса на едни мускули, свързани с това място и увеличава тонуса на други, които да заместят болното място. Всичко това също е нормално и върши работа за кратко като позволява все пак да функционираме нормално. Но ако положението продължи дълго време, нещата стават сериозни със много сериозни последици. Болката или дискомфортът са просто сигнал, че тялото вече е на изчерпване в механизмите си да се приспособява.

Кога Ви е необходима приложната кинезиология?

ако обичайният масаж не помага;

ако проблемът Ви е хроничен – необходимо е да откриете причината, а не да се борите с последствията;

ако често имате травми, особено на едно и също място;

ако не виждате резултат от спорта / йога / упражненията, които правите…

Най-често задавани въпроси и отговори

Тестовете са много прости, неболезнени и не изискват специално оборудване или нещо друго. Тестира се реакцията на мускула към натоварване (рефлекс). Тестират се и миофасциалните вериги от мускули по същия начин. Визуалната диагностика е оглед на тялото за симетрията на анатомичните ориентири, а диагностиката на движенията може да включва прости движения като ходене, навеждане или клякане.

Мускулите са най-активната част в човешкото тяло, но и най-натоварената, заради гравитацията. Гравитационното натоварване започва да действа от мига, в който проходим и ни притиска надолу до края на живота ни. Именно мускулите противодействат на това натоварване доколкото могат. Ето защо, критерий за правилната работа на телесните системи е правилната работа на най-натоварената система – мускулната. 

Един от важните моменти в работата на Централната Нервна Система е системата на компенсации. Това е като в живота: ако един човек от работния Ви екип отпадне или не си върши добре работата, другите ще поемат повече натоварване и ще работят вместо него. И тъй като директорът (ЦНС) иска всичко да се свърши навреме и в пълен обем, то някой ще трябва да работи повече. Когато нещо в тялото не работи нормално, други структури ще започнат да компенсират и ще се претоварват. Затова и болката обикновено не е там, където е самото нарушение.

Масажът може да отстрани само последствията от някакво претоварване, но не и причината.  Приложната кинезиология търси и адресира причината. Понякога, обичайният масаж дори е противопоказан.

Най-общо казано – възстановява баланса в работата на мускулите. Мускулите трябва да работят правилно във всички режими на работа – и при съкращение, и при разтягане, и то без значение от работата на останалите региони на тялото.

Ще търсим дисбаланса. Щом има дисбаланс, винаги има напрежение в определени мускули и отслабване (загуба на тонус) в други. Като открием какво предизвиква това напрежение или отслабване, можем да възстановим правилната работа на мускулите, а оттам и дисбалансът ще изчезне.

Всяка болест има някаква етиология. При диабет например, страда задстомашната жлеза, а тя функционално е свързана с определени мускули, които няма да работят нормално. Въпросът е дали причината е структурна (засяга структурата – мускули, стави, съединителна тъкан), биохимична (засяга обмяната на веществата), емоционална, енергийна…Определено ПК помага, но в тежки случаи се иска и намесата на други специалисти. 

Зависи от колко дълго имате проблема. Ако се е появил през последните 2-3 месеца, възможно е напълно възстановяване  и за един сеанс. Ако проблемът е отдавна, затлачен, хроничен – може би 3-10 сеанса. Част от сеансите включва и пре-обучение на мускулите в правилна работа, което става със специализирани техники за въздействие, някои от които напълно изпълними у дома. Периодичното тестуване е мониторинг доколко се възстановява системата.

Последни публикации