fbpx

Малкият седалищен мускул е един от трите седалищни мускула, движещи фемура в тазобедрената става.

НАИМЕНОВАНИЕ НА МУСКУЛА:

m. gluteus minimus – от гр. glouton – седалище и лат. minimus – малък

Този мускул е най-малкият от трите седалищни мускула.

ЗАЛАВНИ МЕСТА:

И трите седалищни мускула са отстрани по хълбоците, като средният и малкият са покрити частично от големия. Малкият седалищен мускул е най-дълбокият от трите и лежи на същата дълбочина като 6-те дълбоки външни ротатора.

Той започва между предната и долната глутеални линии. Глутеалните линии са малко по-изпъкнали линии по хълбочната кост, предназначени за залавяне на мускулите. Той се залавя отпред за големия трохантер на фемура (голямата му издатина встрани).

ДЕЙСТВИЯ:

И трите седалищни мускула са стабилизатори на бедрото, когато стоим на един крака или вървим. Средният и малкият седалищен заедно стабилизират таза при стоене и ходене.

Предните му влакна извършват флексия и вътрешна ротация на фемура.

Задните му влакна извършват екстензия и външна ротация на фемура.

Всички влакна заедно – бедрена абдукция.

ПОЗИ, В КОИТО МУСКУЛЪТ СЕ РАЗТЯГА:

ЕКА ПАДА РАДЖАКАПОТАСАНА (преден крак)

МАРИЧИ АСАНА И ПОДОБНИ УСУВАНИЯ

ПОЗИ, В КОИТО МУСКУЛЪТ Е АКТИВЕН (СЪКРАЩАВА СЕ):

УТТИТА ХАСТА ПАДАНГУЩАСАНА (опорният крак)

Виж още:

Функционална анатомия на йога пълен курс

Функционална анатомия на йога – книгаКатегории: анатомия

Irina B.

Ирина практикува Ащанга йога от 2003 г и преподава от 2005. Пръв учител й е Дейвид Свенсън, при който Ирина изкарва и първият си курс за Ащанга йога учители. От 6 години Ирина учи с Дейвид Робсън и Йелена Весич. Ирина е завършила Спортна педагогика в НСА "Васил Левски" и специализира Функционална анатомия и кинезиология. Ирина е Yoga Alliance Master Teacher (500+hrs) и е основател на Ащанга Йога България (бивша Българска Ащанга Йога Академия), в която се обучават бъдещи Ащанга йога учители. Ирина е водещият учител в курсовете за учители, разработва нови курсове за продължаващо обучение и е автор на няколко книги за йога.