Йога лайфстайл

Тиранията на йога

Нека бъдем честни: крайни разтягания на постелка за 200 лв и съзнателността не са за всеки. Или, по-скоро, не се харесват на всеки. И макар, че съм го правила много години наред, нека Ви шокирам - тези занимания съвсем не са толкова научно валидирани, колкото се говори. Тяхната валидност е спорна, особено като профилактика и лечение на болки в гърба и други често срещани мускулно-скелетни проблеми, за които йога обикновено предлага решение.

Репутацията и популярността на йога в последно време наистина ме притесняват, защото моят подход винаги се е базирал на науката, а не на митове и всеобщи моди във вярванията. Притеснявам се, защото тази популярност на йога влияе на личния избор. На хората им се внушава, че "трябва" да пробват йога, за да намалят стреса или да се изцелят, за да намалят болките си, за да живеят по-качествено и дори за да са по-щастливи. Рекламиращите йога по този начин дотолкова манипулират мисленето на неразбиращата публика, че не й оставя никакъв друг избор. Хората направо се чувстват виновни, че още не са тръгнали на йога или дори, че не я харесват.

Това ако не е тирания!

Очевадно, много хора харесват йога и медитацията и причините също са много. Йога наистина подобрява здравето като цяло, но това правят и други занимания. Йога наистина повишава себеусещането и може да промени начина на мислене, но до тези неща може да се стигне и по други начини. Откъде накъде някой ще внушава, че САМО йога е решението за нашите проблеми, че й ще ни кара да се чувстваме виновни, че не ни е по душа?

Макар да преподавам йога, позволявам Ви да не я харесвате. Наистина. Не се чувствайте виновни, че не е Вашето нещо.

 

Доколко йога и медитацията са ефективни?

Не чак толкова, а и има някои рискове, за които ще спомена малко по-късно. Йога и медитацията съвсем не са панацея за много хронични болки.  В научните статии и изследвания за ефекта от йога, резултатите са толкова мижави, че дори не е ясно дали някаква йога е по-добре от никаква, да не говорим, че йога е по-добро занимание от други физически занимания. Дори има доказателства, че йога НЕ Е по-добра от други видове натоварвания за болки в кръста (най-честите болки, които най-често се проучват и за които йога най-често предлага категорично решение).

Какъв удар по самочувствието на йога само!

Е, разбира се, че някои хора получават облекчение. Но и йога, и медитацията, и самата болка са толкова многогранни неща, че е трудно да се каже дали и точно как работят. Например, човек може да подобри съня си, ако медитира редовно, и болките му в гърба да се подобрят, защото човекът спи добре. Все пак, липсата на адекватен сън е една от причините за много хронични болки.  Йога може да промени отношението на човека към храненето и натоварванията, което от своя страна също да го "излекува" от хронична болка.

Но като цяло, почти всички рекламирани ползи от йога и медитацията са малко преувеличени именно от хора, продаващи класовете си. Да, аз ли не знам, че за да продадеш каквото продаваш трябва да го рекламираш?

Ако нещо Ви боли, не се чувствайте длъжни да тръгнете на йога. Ако тя не Ви е интересна по принцип, не тръгвайте на йога, само защото някой Ви е казал, че ще Ви помогне. На някой може и да му е помогнала, но тук трябва да отчетем и факта "желание и интерес". Нищо, което се прави с нежелание, по принуда, по необходимост, няма да има кой знае какъв ефект. Защо? Защото всяко физическо занимание има положителен ефект само при редовно прилагане и правилна техника. При липса на интерес ще страдат и двете, което не само че няма да е ефективно, но може да стане и опасно.

Много хора не стават за йога и това си е!

Не, не ме разбирайте погрешно, не че нещо куца на такива хора. Но много динамични, продуктивни хора не намират стойност в това да изследват "по-рафинирани" начини да подобряват себе си. Самата им настройка на ума и дори темперамент прави за тях много сложно да седят неподвижни дълго време и да изследват "фините движения на дъха", например. Или да лежат по гръб и да усещат как се движи палеца на крака им. Такива неща са им чужди и едва ли ще ги мотивира да инвестират безценния си 1 час свободно време. Някои дори са алергични към напудрените твърдения за ползата от медитацията, като промяна в ДНК-а или препрограмиране на мозъка.

Особено се спекулира с неща като "съзнателност". Не само, че по темата се говорят много глупости, но и няма кой знае какви доказателства за какво точно ни очаква като станем, аджа-ба, по-съзнателни. Съзнателността е нещо като живота, кой може (а и има право) да каже какво "трябва" и какво не "трябва"? Но много хора се увличат от такива по-екзотични и Ню Ейдж ала-бала, а продължават да имат конфликт със себе си. А дори и да им допадат такива неща като идея, бавното темпо и спокойствието, което е необходимо, може да им създаде такъв конфликт. Медитацията е нещо достатъчно трудно от гледна точка, че е необходимо да имаш някои определени качества (ако не, медитацията ги култивира, наистина) като търпение, приемане, себеоставяне, не-вкопчване в нещата и т.н. Но как се култивират такива качества, когато всичко те боли или си в безумна житейска ситуация? В такива случаи медитацията съвсем може да не е практическо решение, но именно в такива ситуации хората започват да си мислят, че е крайно време "да опитат йога или медитация".

И накрая, има хора, които никога не са харсвали йога и дори идеята за нея. Тя им е чужда с ом-четата и Ганешките под път и над път, тя е неразбираема, странна, неадекватна за нашата култура, манталитет, народоразбирания, климат и какво ли още не. И хич не са малко тези хора. И аз съм от тях - ха! За много хора болките им са за предпочитане пред необходимостта да преглътнат тази непонятна екзотика. Такива хора ще постигнат много повече с други занимания - танци, функционални  тренировки, дълги разходки или каквото им допада да "изпуснат парата". Тук само дето не всички начини на "изпускане на парата" са подходящи за хора със хронични болки или по-сериозни личностни или телесни проблеми. Всъщност, както липсата, така и неподходящото и прекалено движение може да са стресиращи.

Много хора са попадали в този Параграф 22 - стресът влошава болките им, движението като начин да се намали стреса - също. За да се излезе от тази ситуация, първо е необходимо да се реши проблема с болките, които да им позволят отново да се движат и така да намаляват стреса. Никое движение не може да е решение за стреса или болките, ако самото движение предизвиква стрес и болка!

И това си е направо фрустриращо!

Представете си, шефът Ви да Ви предложи платена от фирмата карта за йога и медитация. (Добре де, някои от Вас може би ще се зарадват), защото като добър работодател той иска да се погрижи служителите му да не са толкова стресирани. "Шефе, защо не наемеш още служители, за да не работя по 12 часа на ден? Или поне вдигни заплатата, че да не съм в стрес, че не ми стига с постоянно скачащите цени на всичко?" А той: "Ааа, не. Пробвай йога и медитация!"

Да бе, наистина!

Смехотворно е, но за съжаление е вярно. Не ме разбирайте погрешно, йога си е нещо страхотно, ако Ви допада и ако се преподава адекватно. Но йога може и да е дразнещо и неподходящо предписано хапче, което в най-добрия случай няма да подейства.

А може и...

Потенциалната вреда от йога и медитацията

Йога, за да съм честна, изобщо не е съвсем безопасна. Няма физическо натоварване, което да не крие рискове. Да, ясно е, че рискове има, но по-лошото е, че болшинството йога инструктори (че и инструктори по медитация) не следят кой знае колко медицинската литература и нямат кой знае какви медицински знания, не обичат да се ровят в научни изследвания и да допълват знанията си с други неща, освен наученото в базисния им курс за инструктори....И това води до малко кофти начини на преподаване и неадекватни съвети  от такива инструктори.

И така, освен риска  от усукване на коляното по време на йога, за което всеки поне малко адекватен инструктор  би Ви предупредил, по-големият риск е да си загубиш парите и времето да правиш нещо, което дори не харесваш, само защото си мислиш, че "трябва".

Много неща се случват по време на йога клас, които изобщо не са добра идея, ако човек има болки в гърба, например. Разтягат се неща, които не бива да бъдат разтягани. натоварват се неща, които не бива да бъдат товарени. Това не е за учудване в индустрия, която е направо замърсена от псевдонаука и митове. И йога, сори, е вече част от тази индустрия и не остава назад.

Слава Богу, че щом нещо кой знае колко не помага, то и не може да навреди кой знае колко. Науката потвърждава тези неща: йога е толкова безопасна, колкото е и неефективна. Сериозните травми от йога са рядкост: те се случват най-вече заради амбициите на самите практикуващи и некомпетентните инструкции на инструкторите. Да, да, имам достатъчно дълъг списък от практикуващи, занимавали се сами у дома, които след занимания или курсове с мен признават, че са правили нещата неправилно. Но нито един от тези практикуващи не се е травмирал от йога. Но и ползата също е минимална.

Но проблем са "малките" травми. Т.е. "А бе нещо малко не ми е добре", вместо "Малко по-добре ми е". Това вече е повсеместно и се приема за норма.  Едно изследване показва, че 10% от хората в един стандартен йога клас ще влошат състоянието си от йога, а това ама изобщо не е добре.

Разбира се, риск винаги има, но човек трябва и да получи нещо насреща в замяна на риска. Рисковете от йога може да не са ужасни, но не са и оправдани, ако няма реална полза за всички останали, а това със сигурност не е така. Особено, ако и без това не харесвате йога.

И дори само 5% от хората да се травмират от йога, като вземем предвид колко много хора се занимават с йога, това са си милиони травмирани хора или хора, на които им е станало по-зле, отколкото по-добре.

Всички физически натоварвания имат и полза, и крият риск. Проблемът с йога е, че предлаганото "лечение" на много от хроничните състояния на съвременния човек, не е доказано и е несигурно, което повдига въпроса: заслужава ли си риска? Да не говорим за още толкова неща, които се приписват на йога и които също са малко спорни.

Опасна ли е медитацията?

Потенциално да, особено за хора с психологически проблеми. Не е трудно да разберем защо хора с обсесивно-компулсивно поведение ще имат проблеми с медитацията. И те наистина имат.

За повечето нормални и здрави хора обаче, медитацията определено е по-безопасна, отколкото скачането с парашут или дрифтинга. Дори може да е по-безопасна от вземането на душ.

Но все пак и тук си има някакви опасности. Например, поне един от 10 медитиращи са имали неприятното психологическо изживяване, познато като "тъмна нощ", което (казват) е като да си взел некачествен наркотик: емоционална, екзистенциална криза, причинена от менталните усилия да се стигне до променени състояния на съзнанието. И това може да има дори трагични последствия.

Е, за някой, който си играе на медитация, вероятността това да му се случи е минимална. И дори сериозно медитиращите - като онези, които ходят на медитация ритрийти, където медитират по 8 часа - едва ли ще стигнат дотам, защото това състояние по същество е интеграция на проблема със самия себе си и нефизическото "аз", което ще рече, че такива хора най-вероятно ще са избробвали какви ли още не техники за работа с ума си.

И да, има случаи на полудяване от медитация, но такива неща се случват при мнооого сериозни занимания, а дори и най-сериозните, които познавам, далеч не са чак толкова сериозни. Но е факт, че никой не знае в кой момент някой ще се вманиачи в медитацията, колко ще започне да експериментира със себе си и в какво изходно психологическо състояние е. Това е моят отговор на рекламите за безопасността на медитацията и нейната полза за абсолютно всеки.

Още повече, че има много форми на медитация, а всяка реклама твърди, че именно този метод е решението на проблема Ви. Не си играйте, моля Ви, със здравето си. Потърсете научни доказателства за онова, което Ви внушават и правете информиран избор.

Други опасности

Ако си мислите, че йога общността е дружелюбна, изпълнена със "състрадание, разбиране, приемане, взаимопомощ..." Чакайте, чакайте! Йога общността е просто общност на хора. И като всяка хорска общност е пълна с хейтъри, анти-ваксъри и други подобни. Т.е. нищо общо с "любов, мир и Ом". И дори сред йога-инструкторите има кофти хора, завистливи хора, с раздуто его хора, жадни хора, зли и користолюбиви. Но поне всичко е обгърнато от "Ом".

Или както се казва: "Да ти......майката, Намасте!"

Ето този феномен ме бъгва най-много.

Когато отвориш съзнанието си прекалено много, всякакви боклуци влизат в него с лекота. Ето защо, всичките там Ню Ейдж "джаджи" за чакри, отваряния на трети очи, манипулации на Кундалини , повдигания на енергии и какво ли още не, които задръстват интернет, изобщо не са безопасни. Изобщо, мисленето на човека е хлъзгав път. Ако нещо е задръстено от псевдонаука, то не може да бъде "здравословно", няма как да бъде.

Но е много трудно да избегнеш тези неща в йога студията.

Какво да се прави?

 

През 2015 г имаше една подобна снимка по социалните медии...Снимката беше от популярен уелнес гуру. Но мен нещо ме дразнят съветите на такъв гуру. (Снимката по-горе не е на този гуру, а произволна от нета). Защо ме дразни?

Защото често съм чувала и получавала подобни съвети, как "трябва" нещо си...Трябва, например, да ядем органична храна. Ок, но на мен не ми стигат парите дори за неорганична, тогава?

С други думи, проблемът е, че такива съвети рядко вземат предвид обстоятелствата, в които се намира конкретния човек. И ако обстоятелствата не позволяват да се изпълнят всичките "трябва", се внушава чувство на вина : сам си си виновен, че ти е зле!

Я си представете, че тази жена е разведена самотна майка, мрази работата си, парите не стигат за нищо, живее в кофти малка квартира, в която не може да се обърне, камо ли да играе йога, не може да спи, работи на 5 места, за да връзва двата края, едва стои на краката си в края на деня...А ти й казваш да не спи, за да прави йога! Супер, как не се съм се сетила досега!

Такива съвети са пример за "трябва", което може изобщо да не е подходящо за човека насреща. А когато "трябва" е откъснато от обстоятелствата на човека, то се превръща в тирания. Тирания на внушените очаквания, внушеното чувство за вина, внушеното чувство, че не се справяш, не си достатъчен, не си нормален...а бе, що ли живея изобщо?

С това искам да кажа, че ако коренът на проблема (хронични болки, депресия, стрес) на тази жена са, да кажем, разводът, омразната работа, неспособността да покрива разходите си...Нека пробва йога!

Която изисква време, пари, желание, енергия...

Съжалявам, ама нещо в мен не е съвсем съгласно. Не с това, че йога няма да помогне за някои неща...А че йога е единственото решение.

Аз наистина обичам йога. И съм убедена (на практика), че тя може да има много полза. Но по същия начин съм убедена, че и балетът може да има същата, че и повече полза. И балета обичам, а и всякакви танци. Убедена съм, че и обичайният фитнес може да има полза, макар че лично не го обичам. Убедена съм в ползата на многопрактики, които не изискват кой знае колко време, пари и скъпи постелки. Някои от тях обичам, други - не чак толкова.

Но най-много съм убедена, че всичко зависи. И нищо не трябва.

 

 

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар