Йога лайфстайл

Видовете йоги и как да сме ок с тях

Йога е за всеки, всеки може да прави йога и значи няма начин да не сте ги срещали…

САМОДОВОЛНАТА ЙОГИ

Е, познавате я. Tипичната принцеса на йога-подиума, винаги облечена в модно екипче, можеща всичко с лекота и знаеща, че обръща погледите. Докато чакате часа да започне, тя ще демонстрира гъвкавостта си и със сигурност ще Ви подметне: „Ох, тази поза е супер-трудна нали?“, докато залепва нос на земята като че ли е котка, видяла пълзяща хлебарка, а Вие вътрешно скимтите от болка само докато я гледате. Съжалете я наистина, защото за тази на пръв поглед самоуверена особа нищо никога не е достатъчно. Тя има нужда от Вашето одобрение, от възхищението в очите Ви и дори може би от завистта Ви. Макар да знаете, че тя ще умре на постелката, но ще направи всичко, за да е Чатурангата й по-добра от Вашата, признайте й завистта си. Поискайте й съвет за Чатурангата – нали тя знае нещо повече от Вас! Успокойте я, че изглежда перфектно и тя ще Ви благодари с приятелство…до следващата поза, в която ще трябва на всяка цена да Ви изпревари!

НАЙ-ДОБРИТЕ ПРИЯТЕЛКИ

Винаги има такива, защото ако не са приятелките, сигурно нямаше изобщо да тръгнем на йога. А и добре, че са те, че да продължаваме да ходим. Все ще се намерят онези, които са неразделни както на постелката, така и извън нея. Който дойде пръв пази място на другия, а ако постелките не са една до друга драмата е пълна. Дружбата им е толкова дълбока, че дори и по време на практика има световни проблеми за обсъждане, а инструкциите на учителя предизвикват най-често ирационално кикотене. Ирационално за всеки друг, но не и за тази двойка йоги, за които смисълът на практиката е в това кикотене, бъбрене и…да бъдат заедно. Ако все още не са ги изгонили от час, вместо да се ядосвате и дразните, следващия път се присъединете към тях, защото щом са неизбежни, май е по-добре да сте част от тях, нали?

МАМИНОТО ДЕТЕНЦЕ

Макар всички да сме непораснали деца, има някои твърдо заседнали в детската градина. Не знаят къде да поставят постелката си, не знаят къде да застанат, не знаят как да си повдигнат ръчичката…макар да са го правили хиляди пъти. Липсата на увереност не винаги е поради незнание обаче, някои просто обичат да са център на внимание – особено вниманието на учителя. Те ще търсят помощ за всичко и ще изглеждат напълно изгубени, ако учителят не е постоянно до тях и не ги дундурка. Ако искате учителят да обърне най-сетне внимание и на Вас, то Вие трябва да вземете нещата в свои ръце – станете му батко/кака, поемете шефство над него. Още по-ефективна техника е да го/я игнорирате, стига да имате нерви. Липсата на внимание със сигурност или ще помогне на маминото детенце да порасне или ще го изгони завинаги от йога. Но какво да се направи? Нали трябва да си дорасъл за йога…

ЛЮБИМЕЦ 13

Още един персонаж, който може да обсеби вниманието на всички и най-вече на учителя. Да, онзи, винаги на първия ред, който винаги подмазвачески разстила постелката за учителя СИ. Онзи, който самодоволно и демонстративно се усмихва и кима с глава на всяка инструкция, искайки да покаже на всички, че „Вече ги е чувал тези неща, защото е от мноооого време с учителя СИ“. И да, той/тя ще е първият, който ще има телефона на учителя и вече ще му набира, ако случайно учителят закъснява за час. И разбира се, едва ли ще се въздържи да подметне, че учителят нещо му е казал вчера НА КАФЕ….Разбирай, ние сме нали по-така…Колкото и дразнещо да е това, бъдете уверени, че учителите нямат любимци и не понасят подмазвачите. Но все пак, попитайте Любимец 13 дали не знае какъв ще е графикът за празниците, защото той/тя със сигурност ще го знае и ще се почувства доволен, че първенството му е признато.

МЪЖЪТЕ

Да, макар йога да е била някога предимно (да не кажа САМО) за мъже, днес мъжете са по-скоро рядкост в обичайните часове по йога. И да, много често, мъжЪТ изглежда малко странно и неуютно в зала, пълна с разголени мацки. МъжЪТ ще прави всичко да прикрие сладострастния си поглед към дупето на колежката по постелка и оооо… още толкова много дупета и деколтета, реално! Горкият, той се поти не заради Уджайи дишането си, а от усилието да не избухне от напиращите в гащите му хормони…Ако Ви подхвърли, че йога му помага да се поогъвкави, защото играе много футбол, да знаете – и Вие сте сред онези, на които той тайно хвърля мокри погледи от време на време. Ако това не Ви се нрави, просто не заставайте пред него за Гледащото си надолу куче или ако това се случи, усмихнете му се, когато уловите погледа му. В края на краищата, не му е леко, а и Вие сте си за гледане. Ще помогнете на човека, ако следващия път доведете със себе си приятел-мъж. Така ще знаете не само че Ви гледат, а и какво си говорят за Вас след това на ПО БИРА.

НЕПОСЛУШНИЯТ ЙОГИ

Във всяка кошница с ябълки винаги ще има поне една изгнила…Това е онзи/онази, която вечно се клатушка, докато стои на един крак, все се цупи, ако отидат да го/я поправят, пуфка, пръхти, сумти и изглежда така, като че ли целият свят му/й е крив. Дори и в Шавасана. Пак той/тя ще игнорират инструкциите на учителя, защото знаят по-добре, ще настояват да правят нещата по свой начин, защото те самите са уникални, и именно те ще са обърнати наляво, когато всички останали са надясно. Вие си мислите, че са просто некоординирани, но всъщност нищо не разбирате от тяхната уникална дълбока психология. Това са всезнайковци, които всичко приемат с „Да, ама“, които не обичат да слушат нищо, освен собствения си глас (но не и вътрешния), това са онези, които вечно търсят под вола теле, които са дошли на йога, за да се убедят, че тя (йога) не е за тях, както всъщност са и подозирали. Странно, че много често тези остават за дълго…докато не се променят.

Приемайте нещата с хумор и не се вземайте насериозно. Да, Вие, вече имате един такъв екземпляр, който се е взел толкова насериозно, че освен да се смеете друго не Ви остава!

Смейте се повече! Весело посрещане на 2019!

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар